Normal_xbox_gamen_gaming

Voor 1.600 pas afgestudeerden in de gamescetor zijn jaarlijks maar zestig banen te verdelen. De gamesector zou een groeisector zijn, maar dat bleek onzin. Dat meldt NRC.

3D game-artist Bas Vegter kan geen baan vinden voor het werk waarvoor hij is opgeleid. Noodgedwongen werkt hij daarom in een kaasfabriek. Tijdens de open dag van zijn opleiding NHL Hogeschool Leeuwarden werden er mooie baankansen voorspeld. “Wat ik het ergste vind is dat scholen de game-industrie als iets cools aanprijzen en daar geld mee verdienen, waarna de studenten in een hopeloze situatie terechtkomen”, zegt hij.

Volgens NRC kan de gamesector de opgeklopte verwachtingen niet waar maken. Cijfers zijn te rooskleurig voorgesteld en studenten zijn onder valse voorwendsels naar de opleidingen gelokt. Vorige week bleek uit een rapport van Games Monitor 2015 dat er jaarlijks 1.600 afgestudeerde gamemakers op de markt komen, terwijl er gemiddeld maar zestig vacatures zijn. Daar komt bij dat de totaalomzet om de sector de afgelopen vijf jaar niet of nauwelijks is gestegen.

Door de positieve verwachtingen, kwamen de afgelopen jaren eveneens meer game-opleidingen. De Games Monitor telde 44 fulltime en 22 parttime opleidingen. Doordat er zoveel studenten ieder jaar afstuderen, is er een run op stageplekken ontstaan. Eenmanszaken bieden soms wel drie stageplekken aan, waarop zij dagelijks reacties binnen krijgen. 

© Nationale Onderwijsgids