Normal_ov_chipkaart_inchecken

Studenten kunnen met hun ov-kaart in het weekend of doordeweeks gratis reizen met het openbaar vervoer. Duizenden ex-studenten vergaten in 2014 en 2015 om hun gratis ov-abonnement te beëindigen toen ze afgestudeerd waren. Samen betaalden ze 56 miljoen euro aan boetes, gemiddeld 50 euro per persoon. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat meldt de Volkskrant.

In totaal gaat het in 2014 en 2015 om zo'n 120.000 ex-studenten die vergaten hun ov-abonnement tijdig te annuleren. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij DUO. Mensen die hun abonnement na het afronden van hun studie laten doorlopen, moeten 97 euro per halve maand betalen. Pas na een maand stuurt DUO een waarschuwing per e-mail. Tegen die tijd moet de ex-student al bijna 300 euro boete betalen, voor drie periodes. Ruim de helft van de studenten stopt het abonnement alsnog binnen twee maanden, maar er zijn er ook veel die de mailtjes missen en er pas maanden later achterkomen dat ze een forse boete moeten betalen. Volgens het ministerie van Onderwijs moeten de boetes het 'onterecht gebruik' van het gratis openbaar vervoer ontmoedigen.

Het kabinet kwam begin dit jaar met een plan om de boete te verhogen om misbruik tegen te gaan. Voor sommige trajecten is het namelijk goedkoper om de boete te betalen dan de kosten voor de trein of bus. Minister Bussemaker van Onderwijs wil daarom op advies van de gezamenlijke ov-bedrijven de boete verhogen van 97 euro per halve maand naar 150 euro per halve maand vanaf volgend jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer zag niets in het voorstel van het kabinet. 

© Nationale Onderwijsgids