Logo_logo_han_hogeschool_van_arnhem_en_nijmegen

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat fors investeren in het deeltijdonderwijs op de  hbo-instelling. De afgelopen jaren daalde de instroom bij de deeltijdopleidingen. Met een andere aanpak en een geldinjectie van in totaal 9,5 miljoen euro wil de HAN het aantal deeltijdstudenten in vijf jaar tijd flink opschroeven. Dit meldt de Gelderlander.

In tien jaar tijd liep de teller van het aantal instromende deeltijdstudenten aan de HAN behoorlijk terug. Begonnen er in 2005 nog zo'n 2500 studenten aan een deeltijdtraject, in 2014 waren dat er niet meer dan 1500. In totaal heeft de HAN nog zo'n 6000 deeltijdstudenten. De daling in het aantal deeltijdstudenten kwam doordat het onderwijs aan de HAN niet flexibel genoeg was, zegt Fokke Aukema. Hij is verantwoordelijk voor het deeltijdprogramma aan de hogeschool. Om meer studenten te trekken wil hij het programma veel meer aan de persoonlijke wensen van (werkende) studenten aanpassen.

Tien jaar geleden schreven studenten zich in voor een vast deeltijdprogramma. Voor onderdelen waarin de student al ervaring had was geen vrijstelling mogelijk en persoonlijke wensen konden niet ingewilligd worden, vertelt Aukema. Dit kwam mede doordat het onderwijs zich aan complexe regelgeving moest houden. Die regelgeving biedt nu meer ruimte voor flexibilisering en daarom ziet de HAN zijn kans schoon het deeltijdonderwijs nieuw leven in te blazen.

Zelf investeert de onderwijsinstelling 7,5 miljoen euro in het project. Het Rijk springt bij met een subsidie van 2 miljoen euro. Dit geld wordt geïnvesteerd in het onderwijs zelf, de opleiding van docenten voor het deeltijdonderwijs en aanpassing van de systemen. Over vijf jaar hoopt de HAN jaarlijks weer 2500 nieuwe deeltijdstudenten te kunnen verwelkomen.

© Nationale Onderwijsgids