Normal_onderzoek_wetenschap_verbazing_bekijken254

Vandaag wordt de Nationale Wetenschapsagenda aan de bewindslieden van het ministerie van OCW en EZ gepresenteerd. Tijdens deze presentatie worden de vraagstukken die de komende jaren voorrang krijgen in de wetenschap bekend gemaakt. De thema's zijn verzameld uit ruim 12.999 'vragen aan de wetenschap', die de afgelopen maanden uit heel het land zijn verzameld op verzoek van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dat meldt de NOS.

Een team van wetenschappers bracht de 12.000 vragen terug tot 140 vraagstukken die zijn onderverdeeld in thema's als gezondheid, technologie en samenleving. Kennislink heeft een boek gemaakt van de vragen die het niet gehaald hebben, met als titel 'Waarom willen we alles weten?' Hierin worden de 25 leukste vragen beantwoord.

De Nationale Wetenschapsagenda is voortgekomen uit de Wetenschapsvisie 2025 van het kabinet. Het doel is dat wetenschappers, het bedrijfsleven en de maatschappij zich samen inzetten om wetenschappelijke vraagstukken die relevant zijn voor iedereen op te lossen.

Op zondag 29 november wordt het EUREKA! Festival georganiseerd in Amsterdam. Dit is het festival waar de antwoorden op de vragen over wetenschap van bijna 12.000 Nederlanders in spannende live experimenten, proeven, mini-colleges en films tot leven komen. 

© Nationale Onderwijsgids