Normal_io-gebouw__1_

Het I/O-gebouw van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft de Betonprijs gewonnen in de categorie Betontechnologie. De jury was met name tevreden over de innovatieve gevelbekleding van beton, de speciale banden in de gevel en de hoogwaardige uitstraling van het gebouw. Het I/O-gebouw van de faculteit Educatie werd in 2014 al verkozen tot het leefbaarste gebouw van Nederland. Dit meldt de HAN.

In het I/O-gebouw zijn de lerarenopleidingen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs en Opleidingskunde van de HAN gevestigd. Naast docenten en medewerkers biedt het gebouw onderdak aan zo’n 3.600 voltijd- endeeltijdstudenten.

De gevelbekleding van het I/O-gebouw bestaat uit innovatieve, lichtgewicht betonpanelen van betonfabrikant Hering Bau. Deze panelen zijn van glasvezelgewapend, zelfverdichtend beton met een toeslag van fijn grind.  Voor het I/O-gebouw is een speciale uitvoering ontwikkeld om de banden in de gevel te accentueren met een toeslag van gerecycled glas. Het oppervlak glinstert hierdoor. Voor de keuring van dit materiaal moest de fabrikant aantonen dat het glas van één soort was van dezelfde leverancier, en niet ‘gewoon’ uit de glasbak kwam. Het groene effect is uiteindelijk bereikt met Gerolsteiner waterflessen. De platen hangen onzichtbaar op een railconstructie tegen het houtskeletbouw binnenblad. Behalve duurzaam geproduceerd, voldoen de panelen ook esthetisch aan hoge eisen. Smalle plaatnaden en strakke hoekoplossingen geven de uitstraling van het gebouw een hoogwaardige kwaliteit.

De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin het materiaal beton op een bijzondere wijze is toegepast. Dit jaar waren er 93 projecten ingediend die door een jury, onder leiding van de heer Cees Brandsen van Rijkswaterstaat, zorgvuldig zijn beoordeeld. Deze 93 inzendingen konden meedingen naar een prijs in een of meerdere van de in totaal acht categorieën. 

© Nationale Onderwijsgids