Normal_normal_portretfoto-dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft aangekondigd voor het Kerstreces in een brief aan de Kamer te komen met een plan van aanpak voor het terugdringen van onbevoegd gegeven lessen. Dit zei de staatssecretaris tijdens een debat van de Tweede Kamer over 'leraren en lerarenopleidingen'. Het ging onder meer over bevoegdheid, de aantrekkelijkheid van de lerarenopleidingen en de positie van de leraar en de beroepsgroep leraren. Dat meldt de VO-raad.

In het debat benadrukte de PvdA vooral het belang van maatwerk om tot meer bevoegde leraren te komen. Er is was in het debat veel aandacht voor maatwerk en flexibilisering op de lerarenopleidingen en verbetering van de samenwerking tussen lerarenopleidingen en scholen. Verschillende ontwikkelrichtingen om de aansluiting tussen opleiding en school- en lespraktijk te versterken werden aangekaart tijdens het debat. Minister Bussemaker van Onderwijs zei ook in te willen zetten op de verdere ontwikkeling van opleiden in de school, als beloftevolle variant van de samenwerking tussen scholen en lerarenopleidingen.

Het ministerie van OCW en de sociale partners gaan op verzoek van de Kamer onderzoek doen naar de functiemix in relatie tot loopbaanperspectieven voor leraren en het loongebouw. Kernvraag is hierbij of gemaakte afspraken de beoogde effecten opleveren. De VO-raad is van mening dat het debat kansen biedt voor een andere inrichting van het opleiden en professionaliseren van leraren, bijvoorbeeld de voortdurende professionele ontwikkeling van de docent tijdens zijn loopbaan. De raad pleit er voor dat scholen en opleidingen meer samen verantwoordelijk worden voor de groei naar een volledig professionele beroepsuitoefening door leraren. 

© Nationale Onderwijsgids