Logo_hanzehogeschool_logo

Met de opening van het hogeschooljaar ging op dinsdag 1 september het studiejaar 2015-2016 officieel van start voor de Hanzehogeschool Groningen. Inmiddels zijn de voorlopige inschrijvingen van het nieuwe aantal studenten bekend. Daaruit blijkt onder meer dat de instroom van nieuwe studenten aan de Hanzehogeschool flink is gedaald in vergelijking met de instroom vorig jaar. Dit meldt de Hanzehogeschool.

In totaal staan er nu ruim 27.000 studenten ingeschreven, dat betekent dat het totaal aantal inschrijvingen 1,3 procent gestegen is ten opzichte van vorig jaar. Bij de bachelor opleidingen is er sprake van een stijging van 319 studenten. Het aantal ingeschrevenen bij de masters steeg met 20 studenten. Bij het aantal ingeschreven studenten valt vooral de stijging bij de technische opleidingen Communication and Multimedia Design (19 procent), Elektrotechniek (24 procent) en Built Environment (14 procent) op. Daarnaast stijgt de opleiding  Verpleegkunde met 14 procent.

Het aantal studenten dat zich voor het eerst bij de Hanzehogeschool Groningen heeft ingeschreven is 6.527 en is daarmee met 5,5 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Deze daling komt vooral uit een lagere instroom bij Pedagogische Academie (37,8 procent), Performing Arts (19,9 procent), Algemene Beeldende Kunsten (19,7 procent), Facility Management (17,6 procent) en Gezondheidsstudies (13,1 procent).

Er zijn landelijk in 2015 6.400 minder studenten begonnen aan een hbo-opleiding vergeleken met het vorig studiejaar, dat is een afname van 6,6 procent. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Na jaren van groeiende studentenaantallen, is een afname, net als vorig jaar, op zich niet erg. Hogescholen kiezen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. We vermoeden verschillende oorzaken: de lat gaat omhoog in onderwijskwaliteit, de arbeidsmarkt trekt aan en wellicht ook de introductie van het studievoorschot. Tevens kiezen studenten bewuster voor een studie met arbeidsmarktperspectief.”

© Nationale Onderwijsgids