Normal_werk__arbeidsmarkt__zzp_er__vacatures__werken__vrouw__laptop

Veel jongeren in Amsterdam zijn hoogopgeleid, hebben hun diploma op zak, maar kunnen geen werk vinden. Om dit aantal terug te dringen heeft wethouder Kajsa Ollongren de B. Startup School Amsterdam (BSSA) geopend. Dit is een school die met behulp van subsidie uit het regioplan hogeropgeleide, werkloze jongeren weer aan het werk wil krijgen. De school verzorgt startup opleidingen waarmee de jongeren worden klaargestoomd en bijgeschoold voor de arbeidsmarkt. Dat meldt Metro.

In Amsterdam ligt het gemiddelde aantal werkloze jongeren hoger dan elders in het land. BSSA denkt dat dit te maken heeft met onder andere 'mismatch': mensen die een baan hebben die niet past bij hun capaciteiten. In de IT-sector liggen er hierdoor bijvoorbeeld 17.000 banen voor het oprapen. De opleidingen bij BSSA worden betaald, maar er vindt wel een selectie plaats. Bij deze selectie wordt gelet op aanleg en mentaliteit.

Ricardo Loenen, medeoprichter BSSA constateert in Amsterdam een dubbel probleem. “Aan de ene kant wil je als een startup stad als Amsterdam groeien, maar word je geremd door gebrek aan talent. Aan de andere kant is er veel mismatch, dus er zijn hele slimme mensen die koffie staan te schenken. Met een beetje bijscholing zijn zulke mensen klaar om te werken in de IT-wereld. Uiteindelijk neem je zo de mismatch weg en zet je jongeren aan het werk. Je lost twee problemen tegelijkertijd op.”