Normal_normal_normal_les_leerkracht_docent_leerling_klas_kinderen

NHL Hogeschool organiseert op donderdag 15 oktober een event op het centraal station van Leeuwarden in het kader van de campagne ‘Veel Meer Meester’. Minister Bussemaker van Onderwijs geeft in Leeuwarden het startsein voor de aftrap van de landelijke campagne ‘Veel Meer Meester’. Een bijzondere treinreis door Nederland moet meer jonge mannen interesseren voor het vak van leerkracht in het basisonderwijs. Zo’n zeventien pabo’s hebben zich aangesloten bij de campagne. Dat meldt NHL Hogeschool.

Ondanks een lichte groei kiezen nog te weinig jongens voor een baan in het basisonderwijs, terwijl kinderen, ouders en professionals het allemaal belangrijk vinden dat er meer mannen voor de klas komen. Landelijk vormen mannen slechts 12 à 13 procent van de afgestudeerden aan de pabo. De pabo van de NHL is daarop een opvallende uitzondering: 1 op de 3 studenten is een man.

Op donderdagochtend 15 oktober vertrekt de ´Veel Meer Meester´-trein vanuit Leeuwarden die dwars door Nederland gaat rijden. In de trein kunnen scholieren (jongens én meisjes) op een leuke manier nader kennismaken met het beroep van basisonderwijsleraar. Naast de NHL spelen ook Stenden en Fontys Hogescholen een voortrekkersrol in het ‘Veel Meer Meesterproject’. De pabo-opleidingen van deze drie hogescholen namen de afgelopen jaren maatregelen om het curriculum beter aan te laten sluiten bij dat wat mannelijke studenten nodig hebben om een goede meester te worden. Ze pasten hun opleidingsaanbod en de begeleiding van leraren in spe aan. Met succes, het aantal mannelijke studenten steeg naar 30 procent.

Volgens minister Bussemaker is het goed dat steeds meer lerarenopleidingen zich met hun opleidingen specifieker richten op toekomstige meesters. “Mannen geven net zo goed les als vrouwen. Maar hoe meer variatie in de lerarenkamer, hoe beter voor de ontwikkeling van kinderen. Juist de verschillende belevingswerelden en de manier van lesgeven van mannen en vrouwen  leren kinderen op een andere manier naar dingen kijken. Daarnaast maakt een divers team een school altijd sterker”, aldus de bewindsvrouw.

© Nationale Onderwijsgids