Normal_technische_studie_techniek_natuurkunde_elektronica

Stenden Hogeschool wil in een Emmen een hbo-opleiding elektrotechniek opstarten. De hbo-instelling denkt al langer na over een opleiding in die richting. De school werd daarin nog eens extra aangespoord door de oproep vanuit het bedrijfsleven tijdens het bezoek van staatssecretaris Dekker vorige maand. Met de tweejarige opleiding wil Stenden gaan aanhaken op het thema 'slimme systemen' waarvoor in de noordelijke regio veel aandacht is. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Tijdens het bezoek van de staatssecretaris van Onderwijs sprak directeur Bernard Nederhoed van installatiebedrijf Harwig in Emmen de wens voor een technische hbo-opleiding uit. Zijn bedrijf werkt al dertig jaar samen met het Drenthe College om mbo'ers op te leiden. Hbo'ers die techniek willen studeren moeten echter naar Groningen of Zwolle. “En als ze eenmaal uit de regio weg zijn, komen ze niet makkelijk meer terug”, weet Nederhoed.

Directeur Richard Delger van de afdeling Stenden Technology wil nu een associate degree van twee jaar opzetten waarbij de studenten leren met werken combineren. De opleiding is in de eerste plaats ook bedoelt voor technici die al enige werkervaring hebben maar die hun vaardigheden willen verbeteren. De opleiding is een specialisatie in zogenoemde embedded systems: systemen waarbij de hardware en software zelfcorrigerend werken.

Om de nieuwe opleiding te kunnen starten, heeft Stenden zeker tien grote bedrijven nodig die geschikte opdrachten kunnen bieden op hbo-niveau. Delger hoopt over anderhalf tot twee jaar met een groepje van tien tot vijftien studenten aan de slag te kunnen.

© Nationale Onderwijsgids