Normal_college_banken_lesgeven_school

In het hoger onderwijs stijgt het aantal opleidingen dat gebruik maakt van toelatingseisen tot bachelors en masters. Van de 1000 hbo-opleidingen in de Keuzegids Hoger Onderwijs zijn er inmiddels 262 die een vorm van selectie hanteren voor toelating. In het wetenschappelijk onderwijs zijn dat 70 van de 400 bacheloropleidingen. Van de 1.200 master-opleidingen aan de universiteit hanteert inmiddels zo'n 80 procent een procedure waarin op individueel niveau wordt besloten of een student wordt toegelaten. Dat meldt NRC.

Volgens Marie-Louise Schonewille, die het onderzoek deed voor de Keuzegids, is er een enorme groei te zien in het aantal opleidingen dat toelatingseisen hanteert. “Als je overstapt, willen de nieuwe opleidingen je vakken zien. Meteen ook een cijferlijst. En regelmatig ook de motivatie erbij”, zegt Schonewille. Niet iedereen met een bachelor kan doorstromen naar een onderzoeksmasters, want voor bepaalde masters is bijvoorbeeld extra kennis van het Engels vereist, een minimale score tijdens de bacheloropleiding of relevante extra-curriculaire activiteiten. Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA is van mening dat elke bachelor in principe naar een master moet kunnen doorstromen.

Paul van Meenen van D66 vindt dat er alleen mag worden geselecteerd als er te weinig plaatsen zijn. De Landelijke Studentenvakbond vreest dat er uiteindelijk een “afvoerputjesmaster” ontstaat waar alle afgewezen studenten heen moeten. Onderwijsminister Bussemaker heeft laten weten de mate van selectie in het hoger onderwijs nauwgezet te gaan monitoren. “Als blijkt dat er sprake is van een bedreiging van de algemene toegankelijkheid zal ik ingrijpen”, aldus Bussemaker.

© Nationale Onderwijsgids