Normal_politie_embleem_

Te weinig politieagenten zijn hbo of universitair opgeleid. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil dat 20 procent van het blauw op straat hoogopgeleid is. De Nationale Politie heeft echter moeite met het krijgen van de overige 5 procent hoogopgeleide politieagenten. Gemiddeld is 15 procent van de Nederlandse agenten hbo of universitair opgeleid. Dit meldt de Telegraaf. 

Mensen die een leidinggevende positie hebben bij de Nationale Politie worden niet meegerekend in het percentage. Minister Van der Steur wil dat juist de politieagenten vaker hoogopgeleid zijn dan nu het geval is. 15 procent van alle politiemensen, exclusief de leidinggevenden, werkt op hbo-niveau. Het is daarbij echter niet duidelijk of de mensen die deze hbo-positie vervullen ook een hbo-diploma hebben. De politie houdt alleen de functie bij en niet de behaalde diploma's.
 
Daarbij is 15 procent een gemiddelde van alle korpsen. Regionaal zijn er grote verschillen in hoeveel politiemensen hoogopgeleid zijn. Amsterdam telt daarbij bijvoorbeeld veel hoogopgeleide agenten. 19 procent van de agenten van de hoofdstad zijn hoogopgeleid.  
 
© Nationale Onderwijsgids