Normal_euro_geld_betalen__9_

Minister Bussemaker van Onderwijs en minister Koenders van Buitenlandse zaken hebben besloten om 2,5 miljoen euro te investeren in het Nederlands Instituut Marokko, Nimar. Het geld is voor een nieuwe, bredere opdracht waarbij verdieping van de kennis van elkaars samenleving, cultuur en taal centraal staat. De subsidie is voor vier jaar toegekend. Dat meldt BNR.

De 2,5 miljoen euro bestaat uit 1,8 miljoen van het ministerie van OCW en zes ton van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het geld gaat naar de Universiteit Leiden. De universiteit wordt verantwoordelijk voor het onderzoek en het onderwijs dat het Nimar gaat verzorgen. "Met de kennis die het Nimar in huis heeft over de Arabische taal en cultuur kan het instituut een belangrijke rol spelen bij maatschappelijke vraagstukken, waaronder integratie", zegt minister Bussemaker.

Een gedachte achter de investering is dat het instituut kan helpen een gezagsvol, gematigd islamitisch kader op te leiden dat een tegenwicht biedt aan de radicale geluiden. Daarnaast dient Nimar als centrum voor onderwijs en onderzoek in en met Marokko, waar studenten studenten, onderzoekers, docenten maar ook onderwijs- en onderzoeksinstellingen terecht kunnen. Volgens Bussemaker is het instituut hiermee een aanwinst voor het gehele hoger onderwijs in Nederland. 

© Nationale Onderwijsgids