Normal_studenten_huisvesting_huis_deurbellen

Het afgelopen jaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) 25.000 oud-studenten opgespoord die nog een studieschuld moeten betalen. Gister meldde de Nationale Onderwijsgids dat er 32.000 studenten onvindbaar zijn. DUO heeft nu bekend gemaakt dat er dit jaar 18.500 studenten opgespoord, maar er zijn ook weer nieuwe studenten onvindbaar voor DUO. Het aantal studenten waar de instantie nog naar op zoek is ligt nu op 22.000. Dat meldt NOS.

De overheid zet meerdere middelen in om de studenten die hun studieschuld niet terugbetalen op te sporen. De oud-studenten die voor DUO onvindbaar zijn, zijn grotendeels naar het buitenland gegaan. Ook bestaat een klein deel uit buitenlanders die in Nederland hebben gestudeerd. Volgens woordvoerder Daniel Blok van DUO gebeurt het opsporen van mensen sinds een paar jaar intensiever. Zo wordt sociale media als Facebook gebruikt en werkt de onderwijsinstantie meer samen met buitenlandse incassobureaus. Ook kijkt DUO of ze meer met buitenlandse overheden kunnen samenwerken en wordt er gebruik gemaakt van paspoortsignalering.

Wanneer de oud-studenten gevonden worden, wordt er een betalingsregeling getroffen. Blok zegt niet te weten of de gevonden oud-studenten inmiddels al schulden hebben afgelost. “We hebben ze getraceerd en we weten in ieder geval dat we het inningstraject met deze groep weer kunnen starten”, aldus Blok. 

© Nationale Onderwijsgids