Normal_gevangenis

Student aan de Hogeschool Saxion, de Vietnamese Lee Vu, is door een rechtbank in de Verenigde Staten (VS) veroordeeld tot twee jaar celstraf voor internetfraude. In maart 2014 werd de student uitgeleverd aan de VS. Dat meldt de Stentor.

De Saxion-student zou volgens de FBI 800.000 euro hebben gestolen door middel van 'phishing', een vorm van internetfraude waarbij men via e-mail geld buitmaakt. Vu heeft zijn betrokkenheid altijd ontkent, volgens hem was het een huisgenoot in Deventer die de fraude pleegde op de laptop van Vu. De betreffende huisgenoot vluchtte later naar Vietnam waar hij de fraude bekende. In maart 2015 bekende ook Vu de fraude. Volgens zijn advocaat deed de studenten dit om een deal te sluiten om zo een lange straf te ontlopen.

Vu vocht in Nederland zijn uitzetting aan, omdat hij eerst zijn studie af wilde maken. “We zijn nu bezig om te kijken of hij nog naar Nederland terug kan om zijn studie af te maken”, zegt zijn advocaat. Wanneer de student vrijkomt is nog niet duidelijk, sinds maart 2014 zit hij in een Amerikaanse gevangenis.

© Nationale Onderwijsgids