Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

In opdracht van Fontys start een onderzoek naar de haalbaarheid van een bacheloropleiding Zorg en Onderzoek in Venlo. Deze bachelor zou goed aansluiten op landelijke ontwikkelingen, waarbij meer breed geschoolde zorgprofessionals worden gevraagd. Daarnaast zou het een verbreding betekenen van het onderwijsaanbod in de regio Venlo, en worden onderzoek en innovatie bevorderd. De gemeente Venlo en de provincie Limburg betalen dan ook mee aan de studie, zo meldt de gemeente.

“De veranderingen in de zorg zijn turbulent,” licht wethouder Stephan Satijn toe. “Nieuwe wetgeving, nieuwe technologie en toenemende vergrijzing vragen om anders gekwalificeerd zorgpersoneel. Preventie wordt ook belangrijker. Specialistisch opgeleide mensen zijn er genoeg, straks hebben we professionals nodig die overzicht hebben en de regie kunnen pakken. Een nieuwe opleiding op hbo-niveau zou een prima aanwinst zijn voor Venlo en de regio. De werkgevers krijgen goed opgeleid personeel, de patiënten betere zorg en de stad aantrekkelijke banen.”

Fontys Paramedische Hogeschool heeft een projectplan geschreven. In de verkenningsfase wordt nu eerst een Maatschappelijke Businesscase gemaakt die 1 oktober klaar moet zijn. Deze biedt inzicht in kosten, baten, kansen en risico’s. Via gesprekken in het veld brengt men de maatschappelijke waarde in kaart. Gesprekspartners vanuit het onderwijs zijn Fontys Paramedische Hogeschool en Fontys Hogeschool Verpleegkunde te Eindhoven, Fontys Hogescholen Venlo en Gilde Opleidingen. Er wordt samengewerkt met Hogeschool Zuyd. Ook de werkgevers in de zorg en de provincie Limburg doen mee in het project.

De ontwikkeling van deze nieuwe zorgopleiding is kansrijk voor de regio Venlo. Het bestaande onderwijsaanbod verbreedt en dus worden meer studenten aan de regio gebonden. Landelijk sluit de nieuwe zorgopleiding goed aan op het werk van de Landelijke Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen. 

© Nationale Onderwijsgids