Normal_buitenland_politie_opgepakt_student

De nekklem is de afgelopen tijd flink in opspraak doordat een arrestant zou zijn overleden kort nadat een politieagent de techniek had toegepast. Volgens Jaap Timmer, deskundige politiegeweld aan de Vrije Universiteit, zit de nekklem niet in het officiële lesprogramma van de politieacademie. Het zou zelfs worden afgeraden om deze techniek te gebruiken. Dat meldt de Telegraaf.

Agenten leren tijdens de opleiding verschillende technieken, waarbij ze handen en voeten gebruiken om een verdachte te overmeesteren. Er zouden agenten zijn die zeggen ook de nekklem tijdens de opleiding te hebben geleerd. Maar volgens Timmer is die techniek van de straat en wordt het in de vechtsport gebruikt. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat de nekklem niet als techniek wordt aangeleerd. De betreffende techniek wordt wel in de lessen op de politieacademie besproken om de leerlingen te wijzen op de risico's van het gebruik hiervan. Toch blijken agenten de techniek wel toe te passen.

Jaarlijks worden de aanhoudingsvaardigheden van agenten getraind en getoetst. Hier blijkt dat een aantal politie-eenheden wel de nekklem toepast. Agenten zouden naar eigen inzicht fysiek geweld gebruiken bij een arrestatie. De toepassing is niet vastgelegd in de ambtsinstructie, wel moeten agenten altijd uit kunnen leggen waarom ze geweld hebben gebruikt. Jaarlijks verricht de politie 200.000 aanhoudingen. Volgens Timmer gebruikt de politie in 7 procent (14.000) van de gevallen geweld. 

© Nationale Onderwijsgids