Normal_vrouw_werk_student_personeel343

De kans op een baan is voor studenten aan een hogeschool weer iets gestegen ten opzichte van eerdere jaren. Voor mbo'ers blijft het lastig. Dit blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Dat meldt NOS.

Voor het onderzoek vroeg het ROA aan ruim 26.000 afgestudeerden die al anderhalf jaar klaar waren met hun opleiding of ze een baan hadden. Het aantal hbo'ers dat na afstuderen werkloos is, ligt nu op 7 procent, in 2013 was dit nog 8 procent. De afgestudeerden komen nu wel vaker aan werk, maar het is lang niet altijd werk in de richting waarin ze hebben gestudeerd. Of ze krijgen geen fulltime baan. Volgens Christoph Meng, onderzoeker bij het ROA, hebben de afgestudeerden veelal baantjes van minder dan twaalf uur per week. Hierdoor zijn de jongeren financieel niet zelfstandig. Sinds het begin van de crisis is deze groep volgens Meng alleen maar groter geworden.

Meng zegt dat het erop lijkt dat de crisis op hogescholen ten einde is. Maar voor studenten die van het mbo afkomen blijft het lastig om werk te vinden, blijkt uit het onderzoek. Het zou vooral lastig zijn voor mbo'ers die meer op school hebben gezeten dan stage hebben gelopen. De scholieren die juist meer stage hebben gelopen zouden iets makkelijker aan werk komen.

Een minderheid van de respondenten vindt de opleiding een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt. Zo vindt 43 procent in het mbo en 47 procent in het hbo de gevolgde opleiding een goede basis. “Gezien dit opleidingen met een duidelijk beroepsgericht curriculum zijn, is het opvallend dat slechts een kleine helft van de afgestudeerden de opleiding op dit aspect positief beoordeelt”, aldus het ROA. 

© Nationale Onderwijsgids