Normal_joints_wiet_marihuana_marijuana

Bij legalisering van cannabis voor medische doeleinden, gaan tieners wereldwijd niet meer marihuana roken. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder studenten, gepubliceerd in vakblad Lancet Psychiatry. Wel populair onder jongeren is het gebruiken van middelen die de concentratie stimuleren. Eén op de tien studenten slikt wel eens een pilletje om de studieprestaties te verhogen. Dat meldt NU.nl.

Er bestaat weerstand tegen de legalisering van cannabis, omdat jongeren dan makkelijker zouden denken over de drug. Daardoor zouden jongeren meer wiet gaan roken. Het blijkt ook dat vooral studenten die makkelijk aan middelen kunnen komen die concentratie stimuleren, dat ook vaker gebruiken. Studenten komen in meer dan drie kwart van de gevallen via een bekende aan de middelen die ze gebruiken. De rest van de gebruikers komt aan de middelen via internet of via een dealer.

Volgens de onderzoekers is deze vrees onterecht, want het gebruik van wiet onder meer dan een miljoen studenten is niet toegenomen nadat cannabis gelegaliseerd werd. In bepaalde leeftijdsgroepen zien de onderzoekers zelfs een daling. "Ons onderzoek levert het sterkste bewijs ooit dat het gebruik van marihuana door tieners niet toeneemt nadat medicinale marihuana wordt gelegaliseerd", zegt Deborah Hasin, auteur van de studie. Andere onderzoekers denken dat ouders meer doen om hun kinderen geen wiet te laten roken.

© Nationale Onderwijsgids