Normal_verpleegkunde_zorgpersoneel_arend_jan_8541

Hbo-verpleegkundigen werkzaam bij ziekenhuizen, GGZ, en de thuiszorg voelen zich vaardiger dan mbo-verpleegkundigen. De hbo-vers zijn van mening dat ze meer kwaliteiten beheersen die van belang zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), meldt dit instituut. 40 procent van de verpleegkundigen gaf aan gaag te willen leren hoe je de zorg goed organiseert. 

Het NIVEL, dat het onderzoek uitvoerde onder 1101 verpleegkundigen, stelt dat er accentverschuivingen zijn in het werk van verpleegkundigen. Vakbekwaamheid, communicatie, samenwerking, professionele ontwikkeling, maatschappelijk handelen, organiseren en kwaliteitsbevordering staan in de huidige gezondheidszorg centraal. Door de accentverschuivingen wordt ook een ander beroep gedaan op kennis, vaardigheden en beroepshouding van verpleegkundigen.
 
De omgang met cliënten en hun naasten is bijvoorbeeld vaker gebaseerd op samenwerking en ook de aandacht voor preventie van complicaties neemt toe. Hbo-verpleegkundigen geven in het onderzoek aan dat zij dit soort competenties beter beheersen dan hun collega's van het mbo.
 
Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de ondervraagden graag leert hoe ze bij patiënten leefstijl en gezond gedrag kunnen beïnvloeden. Ook wil 40 procent graag leren hoe je de zorg goed organiseert.
 
© Nationale Onderwijsgids