Normal_techniekpact620

Om te zorgen voor voldoende en goed opgeleid technisch personeel, werkt het kabinet samen met het onderwijs en bedrijven aan hogere instroom van techniekstudenten in het onderwijs, aan betere aansluiting van studie naar werk en aan het stimuleren van vakmanschap. Mede door deze samenwerking is het aandeel instromende bètastudenten aan de universiteit in de afgelopen tien jaar gestegen van 26 procent naar 35 procent. Het afgelopen studiejaar stroomde zo 19.123 studenten het universitaire technische onderwijs in. Op het hbo is het aandeel technische studenten gegroeid van 18 procent naar 22 procent; 21.507 studenten per jaar. Dat meldt de Rijksoverheid.

Dat blijkt uit de voortgangsrapportage over het Techniekpact die het kabinet vandaag naar de Kamer stuurt. Daarin wordt geconcludeerd dat de arbeidsmarkt voor technische beroepen meer in balans komt, al zijn er nog steeds 28.000 openstaande vacatures voor bijvoorbeeld elektromonteurs en cybercrime-specialisten.

“Voor bedrijven zijn vakbekwame technici onmisbaar. Zeker nu de economie aantrekt, blijft het van belang dat mensen vaker kiezen voor techniek. Met het Techniekpact slagen we er samen met het onderwijs en bedrijfsleven steeds beter in om mensen op te leiden voor technische beroepen. Er blijft desalniettemin werk aan de winkel.” Minister Henk Kamp  van Economische Zaken vervolgt: “Nog steeds zijn er meer dan 28.000 openstaande vacatures voor technisch geschoold personeel. Voor de meer dan 600.000 werkzoekenden bieden die potentiële werkplekken concrete kansen.”

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs: “Het is belangrijk om kinderen vroeg uit te dagen om techniek leuk te vinden. Leerlingen zijn al jong nieuwsgierig en dat moet je stimuleren. Dat kan als je al op de basisschool spelenderwijs begint en er voor zorgt dat je op de middelbare school de interesse voor techniek vasthoudt. Je ziet ook al resultaten: leerlingen in het voortgezet onderwijs kiezen steeds vaker voor een bèta profiel. In het VWO zit dit percentage op 62 procent.”

© Nationale Onderwijsgids