Logo_zuyd_hogeschool_logo

Zuyd Hogeschool stelt in samenwerking met Daelzicht Academie het bijzonder lectoraat Informele zorg in. Dit doen de opleidingsinstituten op initiatief van het Platform Mantelzorg Limburg. Ze krijgen hierbij steun van Provincie Limburg. Met ingang van 1 september wordt Marianne Potting benoemd tot lector van het nieuwe lectoraat. Dat meldt Zuyd Hogeschool. 

De samenwerking tussen Zuyd Hogeschool en Daelzicht Academie moet kansen en mogelijkheden creëren om informatie uit te wisselen tussen opleidingen, faculteiten en beroepspraktijken. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan werkplek-leren: hierbij gaan professionals uit de verstandelijk gehandicaptenzorg (VG-sector), mantelzorgers en vrijwilligers samen bij- en nascholingstrajecten inrichten.

Volgens Zuyd Hogeschool moet er door de grote veranderingen in het Nederlandse zorgsysteem anders gekeken worden naar informele zorg en moet de zorg beter georganiseerd worden. Door de veranderingen worden er ook andere eisen gesteld aan professionals, organisaties en informele hulpverleners.

Het nieuwe lectoraat gaat zich in eerste instantie vooral richten op de professionele ondersteuning van de informele zorg in de VG-sector. Doel van het lectoraat is om kennis te vergaren over de veranderende rol van de hulpverlener. Daarnaast moet het samenspel tussen de zorgvrager, mantelzorger, (zorg)vrijwilliger) en de (toekomstige) professional in kaart gebracht worden. Het lectoraat bevindt zich op het snijvlak van zorg en welzijn.

Het lectoraat zal een onderzoek uitvoeren op het gebied van informele zorg. Dit onderzoek gaat plaatsvinden in de intramurale en extramurale zorg. Het onderzoek moet specifiek antwoord geven op de vraag welke rol de gemeente op zich kan nemen in de zorg en ondersteuning van de zorgvrager. 

© Nationale Onderwijsgids