Normal_cultuur_theater_delamar

Met een extra investering van ruim 18 miljoen euro in de culturele sector geeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunstenaars en culturele instellingen meer ruimte voor innovatie, samenwerking en ontwikkeling van jonge talenten. De plannen voor culturele instellingen worden in de periode 2017-2020 op drie criteria getoetst: kwaliteit, maatschappelijke waarde, educatie en participatie. Dat meldt de Rijksoverheid.

De basisinfrastructuur wordt uitgebreid met een symfonieorkest voor pop en jazz voor 3 miljoen euro per jaar. Ook is er 5,5 miljoen euro beschikbaar extra beschikbaar voor rijksmusea. Mede daardoor kan het Tropenmuseum open blijven. De musea krijgen de komende vier jaar 1 miljoen euro extra voor samenwerking onderling of met andere instellingen.

De cultuurfondsen krijgen door de investering weer de mogelijkheid tijdschriften te subsidiëren. Tijdschriften zijn belangrijk voor debat en reflectie, en voor de talentontwikkeling van jonge schrijvers. Voor de jeugdgezelschappen in de basisinfrastructuur en bij het Fonds Podiumkunsten is 0,8 miljoen euro extra beschikbaar voor dans, muziek, theater en film voor de jeugd.

“Het is belangrijk dat culturele instellingen nieuwe wegen inslaan”, zegt Bussemaker. De ene culturele instelling kiest voor een sterk internationaal karakter, de andere trekt de wijken in. We moeten culturele instellingen niet dwingen allemaal door dezelfde hoepel te springen, maar recht doen aan de diversiteit van de cultuursector.”

Voor talentontwikkeling maakt minister Bussemaker extra geld vrij. Ook behoudt zij de functie van postacademische instellingen in de basisinfrastructuur. Het gaat om plekken waar beeldend kunstenaars zich gedurende een langere periode onder begeleiding kunnen ontwikkelen.

Cultuureducatie is onmisbaar voor jongeren om hun creativiteit te ontwikkelen en hun identiteit vorm te geven. De eigen inkomstennorm geldt ook in de periode 2017-2020. Alle instellingen die subsidie willen ontvangen van het rijk, moeten aan deze norm voldoen. De groeinorm wordt niet verhoogd. Ook daardoor krijgen instellingen meer ruimte voor profilering, innovatie en het bereiken van nieuw, meer divers publiek.

Naast de investeringen in de basisinfrastructuur investeert minister Bussemaker de komende periode extra in cultuureducatie. Zij vraagt tevens aandacht voor de arbeidsmarktpositie van kunstenaars en heeft de Raad voor Cultuur en Sociaal Economische Raad gevraagd hier eind 2015 een verkenning over uit te brengen.

© Nationale Onderwijsgids