Normal_geslaagd_afgestudeerd_diploma

Het afgelopen studiejaar zijn zo'n 15.000 eerstejaarsstudenten (15,7 procent) van voltijd bacheloropleidingen gestopt met hun studie. Het schooljaar daarvoor lag dit percentage op 14,7 procent. Ook het aantal studenten dat binnen vijf jaar hun diploma haalt is gedaald naar 49 procent, wat het schooljaar daarvoor nog 51,9 procent was. Het aantal hbo-studenten dat in het eerste jaar van studie wisselt is wel licht gedaald van 22,7 procent naar 21,9 procent. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde factsheet met gegevens over studiesucces en uitval in het hbo. Dat meldt Vereniging Hogescholen. 

Volgens de Onderwijsinspectie en de accreditatieorganisatie NVAO is de kwaliteit van het hoger onderwijs en het niveau van de opleiding de laatste jaren verbeterd. De komende jaren wordt erop ingezet om de kwaliteit nog beter te maken. Op 19 mei is de strategische visie #hbo2025: Wendbaar & Weerbaar aan minister Bussemaker van Onderwijs aangeboden. Een belangrijke ambitie die hierin staat is: 'In 2025 verlaat een hoger percentage studenten de opleiding met een diploma van onverminderd hoog niveau'.

In het hbo wordt er hard aan gewerkt om uitval en studiewisseling in het eerste jaar terug te dringen. Dit doen de hogescholen onder andere door betere voorlichting te geven over de studie, een studiekeuzecheck in te voeren en de studiebegeleiding te intensiveren. De verwachting onder de hogescholen is dat de ingezette interventies pas op de langere termijn effect hebben. De Vereniging Hogescholen wil samen met hogescholen inzichtelijk maken welk samenspel van ontwikkelingen relevant is en welke extra acties noodzakelijk zijn. In het kader van het project 'Kwaliteit & Studiesucces' wat onlangs is gestart, wordt in het najaar van 2015 een congres georganiseerd over studiesucces. 

© Nationale Onderwijsgids