Normal_download

Uit de Nationale Stagemonitor, die vandaag gepresenteerd wordt, blijkt dat allochtone studenten nog altijd te maken krijgen met discriminatie bij het vinden van en tijdens hun stage. De studenten moeten meer brieven sturen dan hun autochtone klasgenoten, ze krijgen minder stagevergoeding en hun eindcijfer is lager. Dit meldt Metro.

52 procent van de allochtone studenten moet meer dan zes sollicitatiebrieven versturen voordat ze een stageplek weten te bemachtigen. De autochtone studenten hoeven veel minder te schrijven. Van hen moet 38 procent meer dan zes brieven schrijven, de rest krijgt voor deze tijd al een stageplek aangeboden. Allochtone studenten worden daarnaast ook tijdens hun stage gediscrimineerd. Het gemiddelde eindcijfer van een allochtone student ligt namelijk hoger dan het gemiddelde van de autochtone studenten. Respectievelijk krijgen autochtone studenten een 7,8 als stagecijfer. De allochtone studenten krijgen een 7,5. De allochtone studenten trekken daarnaast financieel ook aan het kortere eind. Per maand krijgen ze gemiddeld 14 euro minder dan autochtone stagiairs. 
 
Laurens Simonse, directeur van stagebemiddelingsorganisatie StudentenBureau: “Het is spijtig om te merken dat de naam die je draagt en hoe je eruit ziet zelfs in 2015 nog van invloed is. Etniciteit zou geen rol mogen spelen in het leerproces. Helaas komen we nog te veel bedrijven tegen die mensen van allochtone afkomst geen kans willen geven of met twee maten meten.”
 
© Nationale Onderwijsgids