Logo_download

Dinsdag heeft Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen de nieuwe strategische visie ‘#hbo2025: Wendbaar & Weerbaar’ van de gezamenlijke hogescholen overhandigd aan minister Bussemaker. Het hbo gaat de komende jaren ruimte creëren voor 'mogelijkheden en ambities van het individu'. Dit meldt de Vereniging Hogescholen. 

Er komt ruimte voor studenten om te specialiseren. Er zullen onder meer meer speciale trajecten komen binnen de al bestaande hbo-opleidingen. Hiermee kunnen studenten zich differentiëren. Te denken valt hierbij aan excellentietrajecten. Volgens de Vereniging Hogescholen is differentiatie een nadrukkelijke wens vanuit de arbeidsmarkt. Daarnaast willen de hogescholen ook dat er meer hbo-masters, meer associate degree-opleidingen, meer deeltijdaanbod en meer honourstrajecten komen. Dit vanwege de "toenemende hogere eisen die de samenleving stelt aan hbo-professionals".
 
De ambities van de hogescholen is daarnaast om in 2025 een hoger percentage studenten te hebben dat een hbo-diploma haalt, daarnaast moeten er meer lectoren, docent-onderzoekers en samenwerkende lectoraten komen om het praktijkgericht onderzoek te verdiepen en verbreden. Ook willen de hogescholen in 2025 een 'lerende cultuur' gerealiseerd hebben. Onderdeel hiervan zijn "zelfbewuste docententeams en een stevige wisselwerking met het beroepenveld".
 
© Nationale Onderwijsgids