Normal_duurzaamheid

Op 29 mei vindt het grootste duurzaamheidsevenement in het hoger onderwijs plaats. Op die datum organiseert SURF met een aantal partnerorganisaties de lustrumeditie van het symposium Groene ICT en Duurzaamheid (SGI 2015). Het symposium wordt gecombineerd met de SustainaBul Experience van het landelijk studentennetwerk Morgen. Het evenement vindt plaats op Hogeschool Leiden.

SGI 2015 biedt een podium voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van groene ICT en duurzaamheid in hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Het symposium heeft als thema 'Werken aan groene groei' en beoogt samenwerking en cross-overs te stimuleren tussen het hoger onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven. 

Tijdens het middagprogramma van studentennetwerk Morgen treedt oud-premier Jan Peter Balkenende op als keynote-spreker. Hij vertelt over zijn ervaringen met duurzaamheid in de politiek en het bedrijfsleven. Presentator Harm Edens reikt de SustainaBul uit, de prijs voor de duurzaamste universiteit of hogeschool.

De combinatie van deze twee evenementen is voor de organisatoren de aanleiding om 29 mei 2015 uit te roepen tot de eerste nationale duurzaamheidsdag in het hoger onderwijs. De onderwijsinstellingen gaan verder dan de landelijke doelstellingen en willen voorop lopen bij het leveren van een actieve bijdrage aan duurzaamheid. SURF ondersteunt hen daarbij met duurzame ICT-innovaties: vergroenen van ICT, maar ook vergroenen met ICT. De meeste sprekers zijn intussen bekend. Het (voorlopige) programma is te vinden op surf.nl/duurzaamheid/symposium. 

Het evenement wordt georganiseerd door SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek en Morgen, het landelijk studentennetwerk voor een duurzame toekomst. SURF en Morgen werken nauw samen met partners waaronder Hogeschool Leiden, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de special interest group Groene ICT en Duurzaamheid en Green IT Amsterdam.

© Nationale Onderwijsgids