Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Vertegenwoordigers vanuit het mbo, hbo en zorgbranches komen op 28 april bijeen om het nieuwe beroepsprofiel van de mbo-verpleegkundige en de bijbehorende nieuwe opleiding te ontwikkelen. Vakbond NU'91 hoopt de nieuwe opleiding tot mbo-verpleegkundige in september 2016 te laten starten. Dit meldt NU'91. 

Er wordt een doorstart gemaakt met de ontwikkeling van het beroepsprofiel en de opleiding mbo-v tijdens de bijeenkomst komende week, die in het kader van het project Toekomstbestendige profielen in V&V wordt georganiseerd. Het vernieuwde beroeps- en opleidingsprofiel voor de verpleegkundige met een mbo-opleiding laat al een tijd op zich wachten. Een opleidingsprofiel voor hbo'ers is al lang een feit, terwijl het bij het mbo-profiel stil ligt. De hogescholen gingen slagvaardig aan de gang met het maken van een nieuw profiel voor de hbo-v. Deze is inmiddels een feit, terwijl voor de mbo-verpleegkundige zowel het beroeps- als het opleidingsprofiel nog niet gemaakt is. Volgens Anja Cremers van NU'91 had de beroepsgroep de werkgevers bij de ontwikkeling moeten betrekken. Daarnaast was het niet duidelijk wie het voortouw moest nemen. De MBO Raad, werkgevers en de vereniging voor verpleegkundigen zaten allemaal een beetje op elkaar te wachten, aldus Cremers. 
 
Er staat nu echter weer een bijeenkomst op de agenda en NU'91 hoopt dat er op 28 april al zoveel informatie duidelijk is, dat de nieuwe opleiding tot mbo-verpleegkundige in september 2016 al van start kan gaan. Of deze verwachting realistische is, is echter de vraag. Het duurde namelijk bij drie jaar om het nieuwe beroeps- en opleidingsprofiel voor de hbo-verpleegkundige te implementeren. 
 
© Nationale Onderwijsgids