Logo_lsvb_logo

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) gaat zich richten op het realiseren van een basisinkomen in Nederland. Met de aankomende invoering van het leenstelsel verwacht de vakbond dat het inkomen van studenten onder druk zal komen te staan. Volgens voorzitter van de LSVb, Tom Hoven, zal een basisinkomen ervoor zorgen dat studenten geen hoge schuld hoeven aan te gaan en zich weer kunnen bezighouden met studeren. Dit meldt de LSVb.  

Het basisinkomen heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen van de politiek. Zo is D66, bekend van steun aan het leenstelsel, op verzoek van haar congres bezig met een onderzoek naar de haalbaarheid van een basisinkomen. Ook heeft econoom Thomas Piketty zich uitgesproken voor een basisinkomen. “Juist voor studenten kan een basisinkomen een uitkomst zijn omdat studenten al veel tijd kwijt zijn aan hun studie”, zegt Hoven.

De LSVb is van mening dat het nu tijd is om stappen te zetten richting de invoering van het basisinkomen in Nederland. Samen met de Vereniging Basisinkomen zal de LSVb de komende maanden actie gaan voeren en gaan lobbyen om het basisinkomen te realiseren. De LSVb en de Vereniging Basisinkomen verwachten brede politieke steun voor het basisinkomen, waardoor de invoering snel en soepel zal verlopen.

Wel verschillen de Vereniging Basisinkomen en de LSVb nog over de precieze invulling van het basisinkomen. Zo zou de Vereniging Basisinkomen graag een basisinkomen voor iedereen zien, terwijl de LSVb van mening is dat een basisinkomen voor alleen studenten van ongeveer 280 euro per maand in dit geval al voldoende kan zijn. “De waarde die studenten aan de maatschappij toevoegen ligt hoger dan die van bijvoorbeeld bankiers en politici”, aldus Hoven.

© Nationale Onderwijsgids