Normal_cheating_spieken_tentamenfraude

Hogeschool Rotterdam stelt een onderzoek in naar mogelijke tentamenfraude op de lerarenopleiding Economie. Eerstejaarsstudenten zouden tijdens hun tentamen antwoorden aan elkaar hebben doorgespeeld. Het tentamen is door de examencommissie ongeldig verklaard. Een onafhankelijke afdeling doet onderzoek. Dit meldt het AD.

Volgens de examencommissie van de hbo-instelling gaven studenten tijdens het tentamen Boekhouden antwoordbladen aan elkaar door en overlegden zij mondeling over de antwoorden. Omdat de commissie niet precies kan bepalen welke studenten hierbij betrokken waren, is het tentamen in zijn geheel ongeldig verklaard. De directie van de opleiding laat vervolgonderzoek uitvoeren door de onafhankelijke afdeling Auditoring, Monitoring en Control van Hogeschool Rotterdam.

“Spieken is van alle tijden”, zegt woordvoerder Carmen Mo Ajok. “Bij toetsen is de kans op fraude altijd aanwezig. Belangrijk is dat de organisatie zich daarvan bewust is en dat betrokkenen procedures en reglementen naleven. Volgens Mo Ajok heeft de hbo-school adequaat gereageerd. De school hoopt dat er een schrikeffect uitgaat van het ongeldig verklaren van de toets.

Studenten moeten zich bewust worden dat frauderen met toetsen niet past bij het beroep waarvoor ze worden opgeleid, vindt de instelling. De hogeschool overweegt voor de rest van het collegejaar twee surveillanten in te zetten tijdens tentamens van de betreffende groep. Ook gaat de school scherper letten op de lokaalindeling en tafelopstelling tijdens tentamens.

© Nationale Onderwijsgids