Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Brancheorganisatie ActiZ en beroepsvereniging V&VN hebben een nieuw initiatief gelanceerd om meer HBO-verpleegkundigen te interesseren voor de ouderenzorg. Het project 'Daar zit meer achter' laat HBO-V studenten levensecht de uitdagende situaties in de ouderenzorg ervaren. Het ministerie van Volksgezondheid ondersteunt de campagne die de komende weken plaatsvindt.

De ouderenzorg zal naar verwachting voor een grote uitdaging zorgen binnen de gezondheidszorg. Ouderen hebben vaak meervoudige problemen en sociale aspecten spelen een grote rol. "Het aantal ouderen neemt snel toe. Verpleegkundigen lopen elke dag tegen steeds complexere situaties aan. Nu en in de toekomst zijn er daarom flink meer HBO-verpleegkundigen nodig”, zegt directeur Helma Zijlstra van V&VN.

Het probleem is dat de ouderenzorg bij veel studenten een saai imago heeft. "Ten onrechte”, vindt Aad Koster, directeur ActiZ. "De HBO-verpleegkundige speelt een centrale en veelzijdige rol in de ouderenzorg. Hierdoor komen alle verpleegkundige rollen en verantwoordelijkheden aan bod. Dat maakt het werk van HBO-verpleegkundigen in de wijk of een verpleeghuis zo uitdagend." 

ActiZ en V&VN kiezen voor een heel nieuwe benadering om studenten over de streep te trekken. Op daarzitmeerachter.nl staan de eerste drie interactieve films klaar die een goed beeld geven van complexe situaties in de ouderenzorg. Studenten worden uitgedaagd om snel de situatie in te schatten en de juiste beslissingen te nemen. Ondertussen tikt de tijd onvermijdelijk af naar nul. De verhalen komen direct uit de praktijk en zijn levensecht in beeld gebracht. Daarnaast geven praktijk- en inhoudsdeskundigen in de vorm van een wekelijkse blog een live inkijkje in de praktijk. Studenten en docenten zijn van harte welkom om hierop te reageren. Een groep andere verpleegkundigen staat klaar om praktijkverhalen persoonlijk op de scholen te vertellen.

'Daar zit meer achter' wil een realistisch beeld neerzetten van de rol van de HBO-verpleegkundige in de ouderenzorg bij HBO-V studenten en door- en zij-instromers. Hiermee levert de campagne tevens een bijdrage aan één van de speerpunten in het recent gepresenteerde plan van aanpak kwaliteit verpleeghuizen door Volksgezondheid, dat personeel van een hoger deskundigheidsniveau wenst. Tegelijk willen ActiZ en V&VN in afstemming met hogescholen een sterk beroep doen op werkgevers in de zorg om voldoende en aantrekkelijke stageplaatsen te creëren.

© Nationale Onderwijsgids