Minister Bussemaker ontvangt adviesrapport taalvaardigheid in hoger onderwijs

Gisteren kreeg minister Bussemaker van Onderwijs het adviesrapport 'Vaart met taalvaardigheid; Nederlands in het hoger onderwijs' uitgereikt door de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Ze kreeg het rapport aangeboden in haar hoedanigheid van voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie. De Raad adviseert het Comité van Ministers om met hogescholen en universiteiten de dialoog aan te gaan en afspraken te maken over een structureel taalvaardigheidsbeleid in het hoger onderwijs.

Taalvaardigheid vormt volgens de Raad de basis voor verschillende competenties waarover afgestudeerden in het hoger onderwijs moeten beschikken, zoals kritisch denken, probleemoplossend vermogen en creativiteit. De Raad vindt het dan ook belangrijk dat hogescholen en universiteiten worden gestimuleerd om structureel en voor alle studenten aandacht te besteden aan de verdere ontwikkeling van taalvaardigheid.

De respectieve ministers van Onderwijs, minister Jet Bussemaker van Nederland en minister Hilde Crevits van Vlaanderen, bespreken de aanbevelingen van de Raad tijdens hun eerstvolgende reguliere vergadering alvorens beleidsmatig te reageren.

Vandaag neemt Lieteke van Vucht Tijssen namens de Raad deel aan een debat over taalvaardigheid van studenten aan hogescholen, georganiseerd door de Vereniging Hogescholen. Dit debat vindt plaats in het Letterkundig Museum in Den Haag. Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen is gastheer. Het rapport 'Vaart met taalvaardigheid' is hier te bekijken.

© Nationale Onderwijsgids