Normal_fruit_groente_eten

Studenten van de Hogeschool van Utrecht (HvU) onderzoeken of duurzame stadslandbouw in leegstaande kantoorpanden mogelijk is. De studenten van de Faculteit Natuur en Techniek doen hiernaar onderzoek in samenwerking met de HUB voor Duurzaamheid in Amersfoort. Dit meldt de Hogeschool van Utrecht.

Van alle kantoorpanden in Nederland, staat 16 procent op dit moment leeg. Dat kost bedrijven geld en het is zonde van de ruimte. Een creatieve oplossing hiervoor is het verbouwen en kweken van groente, fruit, vis en andere producten in deze panden, in plaats van in kassen en kwekerijen.

Volgens de studenten kan het idee vrij snel en eenvoudig gerealiseerd worden met de Volksgarden Supra, een apparaat dat eruit ziet als een wasmachine. In de trommel groeit sla en in het midden hangt een lamp. Daaronder hangt een waterbak waarin witvis wordt gekweekt. De trommel draait steeds langs de waterbak zodat de stoffen die door de vissen worden afgescheiden, de sla bemesten en andersom.

De studenten hebben niet alleen het financiële plaatje bekeken, maar ook wat de juridische mogelijkheden of voorwaarden zijn. Zo moet de gemeente Amersfoort het bestemmingsplan wijzigen en wordt er aanbevolen een afzetmarkt te zoeken onder lokale restaurants en winkels. “De eerste geluiden vanuit de gemeente Amersfoort en restauranteigenaars zijn positief. Onder leiding van de HUB voor Duurzaamheid wordt het idee de komende tijd verder onderzocht en uitgewerkt in een projectgroep”, aldus Derk-Jan Huisman van de HUB.

© Nationale Onderwijsgids