Normal_drinken_bier_alcohol

De IkPas-actie is woensdagvond van start gegaan met een recordaantal van 800 deelnemers voor de 40-dagen actie. Onder IkPas vallen alle regionale en lokale acties met 30 of 40 dagen zonder alcohol. Voor de 30-dagen actie die 2 maart van start gaat zijn al 1200 aanmeldingen binnen. Mensen kunnen zich tot 2 maart nog inschrijven. Dit meldt Windesheim.

Provincies die eerder acties hebben gehouden onder IkPas zien dit jaar een verdubbeling van het aantal deelnemers. De acties begonnen een aantal jaren geleden nog aarzelend in een aantal gemeenten in de zuidelijke provincies, zoals Lierop en Middelaar, meestal na afloop van carnaval. De gemeenten kozen in die provincies voor de termijn van 40 dagen. Vooral in de Gooi- en Vechtstreek wordt gekozen voor de 30 dagen actie. Op initiatief van het Trimbos-instituut en het lectoraat verslaving van Windesheim worden de acties in samenwerking met lokale partijen als gemeenten, GGD en verslavingszorg ook in andere delen van het land uitgerold.

Sommige deelnemers doen mee voor de uitdaging, terwijl anderen graag een 'schoonmaakactie' houden aan het begin van de lente. Ook zijn er veel deelnemers die het goede voorbeeld aan hun kind willen geven. Het belangrijkste doel van IkPas is het doorbreken van gewoonten en het maken van bewuste keuzes met betrekking tot het drinken van alcohol.

De IkPas-acties worden begeleid worden door onderzoek, uitgevoerd door Windesheim en de universiteit van Amsterdam. De resultaten komen in het najaar.

© Nationale Onderwijsgids