Normal_international_students

Vandaag start de inschrijving voor een nieuw beurzenprogramma voor het hoger onderwijs in Nederland: de Holland Scholarship. De beurs geeft internationale veelbelovende studenten de kans om in Nederland aan de hogeschool of universiteit een opleiding te volgen. Daarnaast krijgen Nederlandse studenten de mogelijkheid om drie maanden in het buitenland te studeren, een stage te doen of onderzoek uit te voeren. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Het Holland Scholarship moet het Nederlandse hoger onderwijs wereldwijd op de kaart zetten. Jaarlijks zijn er 1536 beurzen te vergeven. De helft daarvan gaat naar Nederlandse studenten, de andere helft moet studenten uit het buitenland hiernaartoe lokken. De beurs is mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, de VSNU, de Vereniging Hogescholen en EP-Nuffic naar aanleiding van de visiebrief internationalisering van minister Bussemaker van Onderwijs.

“Een buitenlandervaring heeft een grote meerwaarde”, zegt minister Bussemaker. “Het is echt een verrijking om als student een tijdlang je vertrouwde omgeving achter te laten om in een andere cultuur en een vreemde omgeving te studeren of stage te lopen”. Bovendien zal de de kwaliteit van het onderwijs in Nederland zelf erop vooruit gaan als de mobiliteit van Nederlandse en buitenlandse studenten toeneemt. Hogescholen en universiteiten veranderen dan in een 'international classroom'.

Aan het programma nemen 48 hogescholen en universiteiten deel. Zij nemen ook de helft van de kosten op zich. Nederlandse studenten krijgen een bedrag van 1250,- euro voor drie maanden stage, studie of onderzoek in een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Voor studenten van buiten de EER zijn beurzen van 5000,- euro beschikbaar voor een volledige bachelor of master. Meer informatie over het beurzenprogramma is te vinden op www.wilweg.nl/hollandscholarship (voor Nederlandse studenten) en op www.studyinholland.nl/hollandscholarship (internationale studenten).

© Nationale Onderwijsgids