Normal_leerling_docent_leerkracht

De opleiding tot leerkracht basisonderwijs van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) voert dit jaar een Lerareneed in. Studenten leggen voortaan bij het afsluiten van hun studie de eed af als belofte van professionaliteit en integriteit. Het afleggen van de eed is niet verplicht, maar huidige vierdejaarsstudenten hebben al enthousiast gereageerd op het idee. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

“De Lerareneed past binnen de maatschappelijke ontwikkelingen die vragen om integere professionals die hun vak verstaan”, zegt Emile van Velsen, directeur Academie Educatie. “Wij zijn ervan overtuigd dat de beste leraren werken in een school waarin vertrouwen bestaat in hun professionaliteit en integriteit. De Lerareneed verwoordt dit en is een oproep aan schoolleiders en politici om dit vertrouwen centraal te stellen. We verwachten dat veel regels kunnen worden afgeschaft, waardoor tijd en geld vrijkomt voor het echte werk: talentontwikkeling van kinderen”.

Op 7 februari presenteren studenten en docenten van de pabo de Lerareneed op de CHE. De eerste lichting studenten zal de eed in juni afleggen. Zij zijn zeer te spreken over de belofte die zij zullen uitspreken tijdens hun diploma-uitreiking. In de laatste zin van de eed is een persoonlijke uitspraak over de relatie tussen de levensbeschouwelijke identiteit van de student met het leraarschap.

Op 11 februari organiseert de lerarenopleiding een Special Pabo Experience Day. Een open dag waar belangstellende studiekiezers proeflessen kunnen volgen en studenten en docenten van de opleiding kunnen ontmoeten. Ook wordt er informatie gegeven over bijscholing en de toetsen voor de nieuwe toelatingseisen voor de lerarenopleiding. Meer over het programma en aanmelden is te vinden op www.che.nl.

© Nationale Onderwijsgids