Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

De Algemene Onderwijsbond (AOb) schat dat er de komende vier jaar ongeveer 200 banen zullen verdwijnen bij Hogeschool Utrecht. De AOb maakt zich zorgen over de gang van zaken. Er is namelijk geen sociaal plan en medewerkers zeggen dat ze zich geïntimideerd en onder druk gezet voelen door de directie. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De HU bezuinigt 20 procent op ondersteunende diensten en daardoor staan banen van medewerkers op de tocht. Personeelsleden van de administratie, voorlichting en ict van de Utrechtse hogeschool zeggen dat ze zich onder druk gezet voelen door de directie. Er zou van de medewerkers verlangd worden dat ze een vaststellingsovereenkomst tekenen, waarin ze afspreken uit dienst te gaan. Medewerkers die de overeenkomst niet willen tekenen zouden onder druk gezet worden dit alsnog te doen. 
 
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet blij met de manier waarop de directie te werk gaat. “Alle hogescholen zijn bezig met het bezuinigen op ondersteunend personeel als gevolg van prestatieafspraken met het rijk,” vertelt rayonbestuurder Jan Dijkstra, “maar de HU is de enige grote hogeschool die geen sociaal plan heeft. Dat geeft veel onduidelijkheid.'' Volgens Dijkstra bestaat er daarnaast de indruk dat er sprake is van willekeur. “Medewerkers horen plotseling dat ze niet functioneren,” vertelt Dijkstra. De bond gaat in maart opnieuw met de directie praten. 
 
Volgens de Hogeschool Utrecht is een sociaal plan echter niet nodig, omdat er geen sprake is van een reorganisatie. De personeelsreductie wordt volgens de school bewerkstelligd via natuurlijk verloop. De HU wil de komende jaren fors investeren in onderwijs. Hierdoor hoopt de hogeschool tientallen extra docenten en onderzoekers aan te trekken. “Om dit mogelijk te maken, gaat HU effectiever werken met minder ondersteunende medewerkers. HU heeft er begrip voor dat dit leidt tot onzekerheid bij een deel van de medewerkers en blijft hierover met hen en met medezeggenschapsraden in gesprek.”
 
© Nationale Onderwijsgids