Vereniging Hogescholen

De toelatingseisen voor de pabo worden vanaf studiejaar 2015-2016 verhoogd om zo de kwaliteit van de leraar basisonderwijs te vergroten. Iedere student dient voortaan aan te tonen over voldoende basiskennis op de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek te beschikken, alvorens aan de opleiding deel te mogen nemen. Dit meldt de Vereniging Hogescholen. 

De Vereniging Hogescholen verzocht de toelatingseisen te verzwaren om op termijn betere leerkrachten af te kunnen leveren. Doordat de nieuwbakken studenten over voldoende basiskennis beschikken, is er tijdens de opleiding meer tijd beschikbaar voor specifieke vakkennis en het aanleren van pedagogische en didactische vaardigheden, wat weer moet leiden tot kwalitatief sterkere leraren. 

Toelatingstoets
Voortaan is de pabo toegankelijk met een vwo-diploma of afgeronde hbo-studie. Ook havisten met een diploma in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde of biologie voldoen aan de eisen. Havisten bij wie een vak ontbreekt, zullen een toelatingstoets moeten doen. Mbo'ers met een diploma niveau 4 zullen voortaan voor alle drie de vakken een toelatingstoets moeten maken. 
 
De toelatingstoetsen kunnen tussen april en half augustus 2015 gemaakt worden en in de periode daarna worden herkanst. De toets wordt gemaakt op de hogeschool waarvoor de aankomend student zich heeft ingeschreven. De uitslag van een toets blijft anderhalf jaar geldig. 
 
© Nationale Onderwijsgids