Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

Lang werd het vermoedt maar het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) komt nu met bewijs: mensen met een aantrekkelijk uiterlijk vinden makkelijker een baan dan hun minder mooie leeftijdsgenoten. Uit cijfers zou volgens het SCP blijken dat wat de onderzoekers noemen 'esthetisch kapitaal' de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek met twintig procent verhoogd. Dit meldt NOS.

Dat uiterlijk een rol speelt was al langer bekend, zeggen de onderzoekers. Wat we nog niet wisten is dat het zelfs een grotere rol speelt dat werkervaring op opleidingsniveau. Vooral bij lageropgeleiden wegen uiterlijk en zelfvertrouwen zwaar. Bij hogeropgeleiden is dat minder het geval maar mooie mensen verdienen vaak wel meer dan minder knappe collega's.

De onderzoekers beschrijven 'esthetisch kapitaal' als een combinatie van er goed uitzien, slank zijn, uitstraling hebben en charmant zijn. Een hoger esthetisch kapitaal vergroot de kansen in de maatschappij. Niet alleen op werkgebied maar ook in sociale relaties. Zo hebben knappe mensen dertig procent meer kans om uitgevraagd te worden voor een etentje.

Volgens het SCP zou er meer rekening gehouden moeten worden met de voorkeur voor mooie mensen bij het nemen van maatregelen om iedereen gelijke kansen te bieden. Nu richten die maatregelen zich vooral op mensen met een lichamelijke of psychische beperking. Het onderzoeksinstituut vindt dat mensen ook hulp moeten kunnen krijgen als ze weinig zelfvertrouwen hebben of er slordig uitzien. Overigens zijn mensen naarmate ze ouder worden meer tevreden over hun uiterlijk, constateert het SCP.

© Nationale Onderwijsgids