Normal_dyslexie_dyslexia_346356

Christine Alt en Alina Rest van de opleiding Logopedie hebben de Zuyd Scriptieprijs 2014 gewonnen. De twee hebben onderzoek gedaan naar een mogelijke indicator die voorspelt of jonge kinderen kans hebben dyslexie te ontwikkelen. Zuyd Hogeschool reikt elk jaar tijdens het netwerkevenement Kennis in Bedrijf de Zuyd Scriptieprijs uit aan de student(en) met de beste afstudeerscriptie. Dit meldt Zuyd Hogeschool. 

Christine Alt en Alina Rest hebben onderzocht of je aan de bewegingen van de ogen van jonge kinderen kunt aflezen of ze op latere leeftijd leesmoeilijkheden krijgen of dat ze goed leren lezen. Voor de behandeling van dyslexie zou dat een mooie indicator zijn. "Helaas blijkt uit ons onderzoek dat je dat aan de door ons ontwikkelde strategie niet kunt herkennen of een kind later goed of moeilijk leert lezen", zegt Alina over het afstudeeronderzoek. "De strategieën die we hebben ontwikkeld lenen zich echter voor verder onderzoek. Andere studenten kunnen hier verder mee gaan." 

De Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de studenten met de beste afstudeerscriptie. Dit jaar heeft de jury uit zo’n 3000 scripties een shortlist van 18 afstudeerscripties gemaakt, waarvan er uiteindelijk vijf zijn genomineerd. Juryvoorzitter Frits Simons prees het hoge niveau van alle genomineerde scripties. 

Aan de Zuyd Scriptieprijs is een bedrag van 2500 euro verbonden dat de beide studenten mogen besteden aan een leerervaring die aansluit bij hun opleiding. Alina en Christine overwegen het geldbedrag te besteden aan een gespecialiseerde vervolgopleiding dyslexie.

© Nationale Onderwijsgids