Logo_nuffic_logo

Ieder jaar komen er ongeveer 30.000 buitenlandse studenten naar Nederland om een volledig Engelstalige studie te volgen. Meer dan 60 procent van de buitenlandse studenten denkt geen Nederlands nodig te hebben om in Nederland te studeren, óf om te werken. In de praktijk blijkt dit echter toch anders te zijn, aldus de Nuffic, zo meldt Metro. 

Nuffic is de organisatie die zich inzet voor de internationalisering in het hoger onderwijs en Nederland in het buitenland promoot. De Nuffic deed onderzoek onder meer dan tweeduizend studenten. Naast de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is Nederland een land met een grote aantrekkingskracht op buitenlandse studenten. Het onderwijs is relatief goedkoop en studies worden volledig in het Engels aangeboden. 60 procent van de studenten gaf in een vragenlijst aan te denken in Nederland te kunnen studeren en wonen zonder de Nederlandse taal nodig te hebben. Het gevolg is dat  buitenlandse studenten bijna geen Nederlands leren. Daardoor blijven ze na hun studie echter minder snel hier om te werken. “Omdat Nederlanders vaak heel behoorlijk Engels spreken is de noodzaak om Nederlands te leren er amper,” aldus Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. 
 
80 procent van de studenten geeft daarnaast aan te denken werk te kunnen vinden in Nederland na afronding van de studie. Dit blijkt echter niet het geval, zo meldt de Nuffic. “Het blijkt dat de Nederlandse taal toch leidend is op de werkvloer vooral in het MKB,” aldus Weima. Het gevolg is dat het merendeel van de studenten na zijn of haar studie niet in Nederland aan het werk gaat, omdat zij nooit de Nederlandse taal geleerd hebben. 
 
© Nationale Onderwijsgids