Logo_download
 Journalisten, managers, deskundigen, belangenpartijen, maar ook freelancers en creatieven gingen afgelopen vrijdag op een werkconferentie in Deventer met elkaar in gesprek over de toekomst van de regionale journalistiek in Overijssel. Meer samenwerken met elkaar, maar vooral meer samenwerken met het veranderende publiek. Dat is nodig om ook voor de toekomst een kritische, onafhankelijke, regionale journalistiek te behouden, die een bijdrage levert aan een vitale regionale samenleving. Dit meldt Windesheim. 
 
Veel media worstelen met de vraag hoe ze moeten omgaan met de opkomst van nieuwe technologische ontwikkelingen, dalende interesse in traditionele verschijningsvormen en teruglopende advertentiebudgetten. De centrale vraag tijdens de werkconferentie was of samenwerking - al dan niet in een regionaal mediacentrum - hierop een antwoord is. Tijdens de bijeenkomst werd een aantal inspirerende voorbeelden gepresenteerd van elders in het land.
 
De door kennisinstelling Windesheim en de provincie Overijssel georganiseerde bijeenkomst in Deventer kende een grote opkomst. Er waren vertegenwoordigers van Overijsselse media maar ook van daarbuiten. Tijdens de werkconferentie werd duidelijk dat de behoefte aan samenwerking met elkaar en met het publiek groot is. Omdat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan de toekomst van de regionale journalistiek in Overijssel.
 
Zo zijn er ideeën besproken voor de oprichting van een gezamenlijke pool met journalisten die zich hebben gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Een andere suggestie is de oprichting van een gezamenlijk publiekspanel waaraan bijvoorbeeld lokale en regionale kranten en omroepen vragen kunnen voorleggen of waaruit ze ervaringen en kennis kunnen putten.
 
De werkconferentie was een initiatief van het lectoraat Entrepreneurial Journalism van Windesheim in Zwolle en de provincie Overijssel. Het lectoraat verkent in overleg met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek de mogelijkheden van een regionaal mediacentrum en onderzoekt de rol die de opleiding Journalistiek van Windesheim daarin zou kunnen spelen.
 
© Nationale Onderwijsgids