Normal_swimming-78112_640

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) opende gisteren officieel de nieuwe Topsport Academie Amsterdam (TAA). Voortaan kunnen topsporters kiezen uit een breed aanbod aan opleidingen in het hoger onderwijs. Daarbij krijgen ze intensieve ondersteuning en de mogelijkheid om hun studierooster op maat in te delen. Dit meldt de HvA.

Topsporters konden al terecht bij de Amsterdamse hogeschool maar maatwerk in de studie was alleen mogelijk binnen de richting Commerciële economie aan de Johan Cruyff University. De mogelijkheden zijn nu uitgebreid naar alle opleidingen aan de hbo-instelling. Daarmee is de HvA in Nederland koploper geworden in de combinatie van hoger onderwijs en een carrière in de topsport.
 
Er komen topsportklassen voor de opleidingen Fysiotherapie, Voeding en diëtiek, Sport, Management en ondernemen en Media, informatie en communicatie. De studenten in deze klassen volgen een aangepast programma en worden begeleidt door een speciaal. Topsporters die niet een van deze zes studies volgen, krijgen individuele begeleiding.
 
Om in aanmerking te komen voor het TAA-programma dient de sportstudent samen met zijn studiecoach een voorstel in bij de examencommissie voor aangepaste aanwezigheidsplicht. De studie wordt voor zo'n zeventig tot tachtig procent afgestemd op het trainings- en wedstrijdschema van de student. Zo kan de sporter flexibel onderwijs volgen maar toch volledig aan de kwaliteitseisen voldoen.
 
© Nationale Onderwijsgids