Normal_cmd-studenten_werken_in_communities_

Het aantal inschrijvingen voor techniekopleidingen aan de NHL Hogeschool In Leeuwarden is sterk toegenomen: met een stijging van negen procent kan de NHL zo’n duizend nieuwe techniekstudenten verwelkomen. Hiermee komt het instituut Techniek op een recordaantal van in totaal drieduizend studenten. 

In tegenstelling tot veel andere vakgebieden is de vraag naar hoog opgeleide technici groot. Ook in de regio Friesland is een tekort aan hbo-professionals op technisch gebied. “Bij de maritieme opleidingen staan werkgevers ongeveer aan de poort van de school om pas afgestudeerden een baan aan te bieden”, vertelt Hans Drijfhout, directeur van het instituut Techniek van de NHL. De toename in techniek is niet alleen te zien in het hbo. Ook in het mbo en het voortgezet onderwijs is een stijging zichtbaar. Uiteindelijk stromen hiervan ook weer scholieren door naar het hbo.

Het instituut Techniek van de NHL is niet bang om af te wijken van traditionele onderwijsvormen. “Wij hebben grote ambities om onze studenten nog beter voor te bereiden op hun toekomst. Niet alleen als technicus, maar ook als hbo professional”, zegt Drijfhout. Het NHL Institute of Technology wil een vernieuwend onderwijsconcept vormgeven waarin onder andere multidisciplinariteit, innovatief vermogen en digitalisering de uitgangspunten zijn.

Studenten leren we verbinding zoeken met andere vakgebieden in opleidingsoverstijgende minors en onderzoeksprojecten. Met het vernieuwende onderwijsconcept worden studenten voorbereid op de behoeften van de 21ste eeuw waarin creativiteit, ondernemerschap, kritisch denken en probleemoplossend vermogen centraal staan. “Al onze studenten krijgen vanaf het eerste jaar te maken met echte praktijkopdrachten. Zo bereiden we studenten optimaal voor om de eigen toekomst zelf vorm te geven”, aldus Drijfhout.

© Nationale Onderwijsgids