Logo_lsvb_logo

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is gefrustreerd over de begroting voor 2015 en de uitblijvende investeringen in het onderwijs. Uit de gisteren gepresenteerde Rijksbegroting blijkt dat er geen extra investeringen in het hoger onderwijs komen, ondanks het voornemen van minister Bussemaker om komend jaar de basisbeurs af te schaffen. 

“De komende jaren zal Nederland door het leenstelsel talent mislopen”, reageert Tom Hoven, voorzitter van de LSVb. “Studenten die wel gaan studeren zullen niets terugzien van het geld dat op hen bezuinigd wordt”. In de financiering van het hoger onderwijs staat veel te veranderen. De basisbeurs wordt afgeschaft en daarvoor in de plaats komt het studievoorschot. Na parlementaire behandeling zal dit stelsel op 1 september 2015 ingaan. In het nieuwe leenstelsel gaat de aanvullende beurs omhoog en wordt de aflosperiode verlengd van 15 naar 35 jaar. Daardoor kan de maandelijkse afbetaling fors omlaag, van maximaal twaalf procent naar maximaal vier procent van het maandinkomen.

De eerste vier lichtingen studenten die met het studievoorschot te maken hebben, ontvangen na het afstuderen een tegemoetkoming in de vorm van een voucher van zo'n tweeduizend euro die ingezet kan worden voor bijscholing 5 tot 10 jaar na het afstuderen.

© Nationale Onderwijsgids