Normal_gouden_koets_2011

Zoals gebruikelijk op Prinsjesdag presenteerde het kabinet gisteren de Rijksbegroting voor het nieuwe jaar. Voor het onderwijs bevatten de kabinetsplannen weinig nieuws, de genoemde investeringen waren al bekend. De nadruk ligt op kwaliteit, excellentie en internationalisering. Wel kondigde minister Bussemaker van Onderwijs aan dit najaar op tournee door het land te gaan om te praten over de verbetering van het Nederlandse onderwijs op alle niveaus.

Het Nederlandse onderwijs is goed maar moet nog beter, stelt het kabinet. Veel leerlingen voelen zich onvoldoende uitgedaagd en presteren onder hun kunnen, is de conclusie. Ook zit niet elke student zit op de juiste plek en niet elke docent haalt het beste uit zichzelf. Het kabinet wil zogezegd investeren daar waar het verschil wordt gemaakt: in de overdracht tussen docent en leerling of student.
 
Voor 2015 betekent dit onder andere dat er €115 miljoen beschikbaar is voor lerarenbeurzen. Hiermee kunnen circa 15.000 leraren een bachelor- of masteropleiding volgen. Daarnaast krijgen alle docenten een persoonlijk opleidingsbudget en tijd om zich te laten bijscholen. Docenten gaan het ook merken in hun eigen portemonnee, want na jaren nullijn volgen hun salarissen in 2015 weer de ontwikkelingen in de markt.
 
© Nationale Onderwijsgids