Normal_budget_geld_bezuinigingen35

De website www.financieelstudieplan.nl, een initiatief van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), wordt op dit moment massaal bezocht door eerstejaarsstudenten. Afgelopen week werd de 100.000ste bezoeker welkom geheten. Ruim 25.000 HBO- en WO-studenten hebben een persoonlijk plan gemaakt om meer inzicht te krijgen in hun inkomsten, uitgaven en eventuele studielening. Het Financieel Studieplan wordt gesteund en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Ministerie van OCW, DUO, Nibud en jongeren- en studentenorganisaties NJR, ISO, LSVb en LKVV. Dit meldt WWJB. 

"Studeren kost geld,” zo legt Thea Hazel-Stals, directeur van WWJB, uit. “En zeker in het licht van de aanstaande veranderingen op het gebied van de studiefinanciering zien we dat steeds meer studenten met vragen komen te zitten en inzicht willen hebben in hun huidige en toekomstige financiële situatie. Met het Financieel Studieplan zien studenten in een paar minuten wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en leningen van studenten zijn die in dezelfde situatie zitten als zijzelf. Ook is het mogelijk om hun persoonlijk Financieel Studieplan te maken, zodat ze weten wat hun huidige inkomsten- en uitgavenpatroon voor de toekomst betekent. 
 
Zodra de plannen voor de consequenties van het leenstelsel duidelijk zijn, wil de stichting ouders en studenten verder helpen met berekenen van de studiekosten. WWJB gaat daarom binnenkort met het Ministerie van OCW in overleg, zodat ze alle gevolgen van het leenstelsel zo goed mogelijk kunnen verwerken. 
 
Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staan achter dit initiatief en hebben de website mede ontwikkeld en mede gefinancierd. Bij de ontwikkeling en lancering van het Financieel Studieplan is daarnaast samengewerkt met Nibud en de jongeren- en studentenorganisaties NJR, ISO, LSVb en LKVV. 
 
© Nationale Onderwijsgids