Logo_logo_de_hhs2

Er zal geen onderzoek gedaan worden door de Inspectie voor het Onderwijs naar de tentamenfraude op de Haagse Hogeschool. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft dit laten weten in antwoord op Kamervragen van PvdA, SP en PVV. In het begin van het jaar bleek dat er examens waren gelekt. Dit meldt Omroep West. 

Er wordt momenteel al onderzoek gedaan naar de zaak door het Openbaar Ministerie en Hoffmann Bedrijfsrecherche. Dat is vooralsnog voldoende, aldus Bussemaker.  'Ik ga er vanuit dat de Haagse Hogeschool voortvarend aan de slag zal gaan met de aanbevelingen en bevindingen uit deze onderzoeken. Ook de Inspectie van het Onderwijs ziet geen aanleiding om op dit moment actie te nemen en wacht de onderzoeken af,' zo liet de minister weten. Wel zal de Inspectie er op toe gaan zien dat wanneer de onderzoeken van de andere partijen zijn afgerond de Haagse Hogeschool adequaat aan de slag gaat met de resultaten en aanbevelingen.
 
In februari waren er aanwijzingen dat leerlingen tentamens konden stelen uit het systeem. Zeven studenten werden van de school gestuurd omdat ze zouden hebben gefraudeerd. Omroep West bewees daarna dat tentamens nog steeds vooraf beschikbaar waren voor studenten door het hertentamen Financiële Analyse van de opleiding MER Bedrijfskunde de dag voor de examinering in handen te hebben. De Haagse Hogeschool heeft na dit incident aangifte gedaan bij de politie. 
 
Hoffmann onderzoekt inmiddels het totale proces van tentamineren van de hogeschool en brengt alle zwakke plekken in kaart. Volgens minister Bussemaker wil de hogeschool de komende maanden het tentamenproces hervormen. Er zijn al nieuwe maatregelen ingevoerd. 'Bij de hertentamenweken voorafgaand aan de zomervakantie hebben wij inderdaad maatregelen genomen om verdere fraude te voorkomen', bevestigt een woordvoerder van de Haagse Hogeschool. 'Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht.' 
 
© Nationale Onderwijsgids