Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

In 39 van de 63 grootste collectieve arbeidsovereenkomsten wordt geen melding gemaakt van stagiairs, zo blijkt uit onderzoek van CNV Jongeren. Door het ontbreken van duidelijke afspraken lopen stagiairs grote risico's. Zij zijn overgeleverd aan de willekeur van hun baas en hebben geen duidelijkheid over hun vergoeding of aansprakelijkheid. Dit meldt Metro. 

"Het komt regelmatig voor dat stagiairs geconfronteerd worden met een enorm te betalen bedrag na een werkongeluk, omdat zij daar volgens hun stagebedrijf de volledige aansprakelijkheid voor dragen," zegt Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren. 
 
In veel van de grootste CAO's komen stagiairs helemaal niet voor, aldus de jongerenvakbond. Of als het woord stagiair al genoemd wordt, is dat vaak om te bepalen dat de CAO juist voor hen niet geldt. Een standaardvergoeding voor stagiairs is slechts in een heel klein deel van de overeenkomsten opgenomen. Dit houdt in dat, door een gebrek aan afspraken, stagiairs steeds vaker gratis worden ingezet. Daarnaast blijkt de aansprakelijkheid bij schade problemen op te leveren in de praktijk. Stagiairs worden niet beschouwd als medewerkers en hun rechten bij het maken van fouten zijn daardoor bijzonder schimmig. In veel gevallen wordt een stagiair die een fout gemaakt heeft uiteindelijk door de rechter in bescherming genomen, maar zeker stagiairs die op eigen houtje, zonder begeleiding vanuit een opleiding, aan de slag gaan lopen grote risico's. CNV wil daarom dat de aansprakelijkheid in de stageovereenkomst geregeld wordt. Ook raadt CNV Jongeren iedere stagiair aan om hier heel goed naar te kijken voor hij of zij aan de slag gaat.
 
Het overgrote deel van de studenten loopt, al dan niet verplicht, stage, en dus is het hoog tijd dat werkgevers en werknemers hun verantwoordelijkheid nemen, zo vindt de jongerenvakbond. "Stagiairs moeten gewoon in iedere CAO genoemd worden. Zodat loon, doelstellingen en aansprakelijkheid fatsoenlijk geregeld kunnen worden." 
 
© Nationale Onderwijsgids