Normal_4997851421_f7c5972e76_z

Van de Nederlandse eerstejaarsstudenten is een kwart van plan lid te worden van een studentenvereniging. Het aantal eerstejaars dat momenteel lid is bij een vereniging is 8 à 10 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de Studenten Wegwijzer. Zij ondervroegen ruim 500 aankomende hbo- en wo-studenten. Dit meldt NU.nl. 

De voornaamste reden voor studenten om lid te worden is om nieuwe mensen te ontmoeten die niet studiegenoten zijn. De mannelijke deelnemers aan het onderzoek gaven daarnaast te kennen het opbouwen van een netwerk een belangrijke reden te vinden. Vrouwen noemen het organiseren in verenigingsverband één van de redenen om lid te willen worden. 
 
Een kwart van de eerstejaars gaf aan niet bij een vereniging te willen. Tijdgebrek wordt daarbij als voornaamste reden genoemd. De helft van de deelnemers aan het onderzoek zei nog geen besluit genomen te hebben. Twijfelaars zeggen nog niet op de hoogte te zijn van het verenigingsaanbod in hun studentenstad. 37 procent van de eerstejaars die op kamers gaan wonen geeft aan bij een studentenvereniging te willen. Bij de studenten die thuis blijven wonen ligt dit percentage aanzienlijk lager; slechts 18 procent wil lid worden. 
 
© Nationale Onderwijsgids